Περιοδοντίτιδα και Υγεία

Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προβάλει τους περιβάλλοντες και στηρικτικούς ιστούς των δοντιών.

Όταν δεν θεραπεύεται καταλήγει σε γενικευμένη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών και σε απώλεια των δοντιών. Είναι νόσος μικροβιακής αιτιολογίας: Φλεγμονώδης αντίδραση των περιοδοντικών ιστών απέναντι σε βακτήρια της μικροβιακής πλάκας και τα προϊόντα τους.

Η συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι εδραιωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Πληθώρα μελετών όμως τελευταία έχουν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα και με άλλες σοβαρές και ιδιαίτερα συχνές καταστάσεις, με κυριότερες τα καρδιαγγειακά νοσήματα και επιπλοκές της κύησης. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για πιθανή συσχέτιση με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, το έλκος ρευματικές νόσους και νεφροπάθειες.

Ένας πιθανός τρόπος που εξηγεί αυτή την συσχέτιση, είναι λόγω της μικροβιακής εισβολής στην κυκλοφορία του αίματος των βακτηρίων μέσω των προσβεβλημένων περιοδοντικών ιστών. Άλλος πιθανός τρόπος είναι ο έμμεσος, της επίδρασης δηλαδή των προϊόντων της περιοδοντικής φλεγμονής στο υπόλοιπο σώμα.

Παρ’ ότι για να επιβεβαιωθούν απόλυτα αυτές οι σχέσεις απαιτούνται ακόμα αρκετές μελέτες, είναι φανερό πως οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανή συσχέτιση και τα πιθανά συστηματικά οφέλη από την περιοδοντική θεραπεία.