Περιοδοντίτιδα & Εγκυμοσύνη

Από πολύ παλιά είναι γνωστό ότι πολλές έγκυες εμφανίζουν διαταραχές από τα ούλα τους. Συχνά στις εγκύους τα ούλα, εμφανίζονται πολύ κόκκινα, αιμορραγικά ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται μικρά ογκίδια που αιμορραγούν εύκολα.

Αυτή η κατάσταση είχε περιγραφεί παλαιότερα σαν «ουλίτιδα εγκυμοσύνης». Παρόμοια εικόνα, λιγότερα έντονη όμως, μπορεί να εμφανιστεί στην εφηβεία ή λίγο πριν την έμμηνο ρύση.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν γιατί ο ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη που αυξάνονται πολύ κατά την εγκυμοσύνη, διεγείρουν τα ούλα τα οποία αντιδρούν πολύ έντονα στην παρουσία μικροβιακής πλάκας. Η πρόληψη, η σωστή στοματική υγιεινή και η περιοδοντική θεραπεία, η οποία είναι απόλυτα ασφαλής θα διορθώσουν το πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως η παρουσία περιοδοντικής νόσου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικότερες συνέπειες. Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από τους ιστούς του περιοδοντίου.

Από την άλλη, επιπλοκές της κύησης όπως η πρόωρη γέννηση, τα ελλιποβαρή νεογνά με σημαντικό βάρος κάτω των 2500 gr και τα πολύ ελλιποβαρή νεογνά με σημαντικό βάρος κάτω των 1500 gr και η προεκλαμψία αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο πρόωρος τοκετός για παράδειγμα, γέννηση πριν τις 37 εβδομάδες κύησης, συμβαίνει περίπου στο 10% των κυήσεων στο δυτικό κόσμο και σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα του νεογνού, σωματικές και διαταραχές και αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Παράγοντες που ήταν ήδη γνωστοί και σχετίζονται με τις παραπάνω επιπλοκές είναι η ηλικία της μητέρας (κάτω των 18), χρήση φαρμάκων και αλκοόλ, το κάπνισμα, γενετική προδιάθεση.

Παρά του ότι έως και 50 % των επιπλοκών κύησης συμβαίνουν χωρίς απόλυτα γνωστή αιτιολογία, υπάρχουν αποδείξεις ότι μολύνσεις-λοιμώξεις και η συνοδή φλεγμονώδης αντίδραση της εγκύου παίζουν σημαντικό ρόλο. Η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων.

Για το λόγο αυτό από την δεκαετία του 1990 άρχισε να ερευνάτε η πιθανότητα η περιοδοντίτιδα να είναι παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές της κύησης. Παρά του ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα και χρειάζονται ακόμη αρκετές μελέτες, φαίνεται από κάποιες έρευνες ισχυρή συσχέτιση.

Ανάλογα με τη μελέτη βρέθηκε από 2 έως 20 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών κύησης με την παρουσία περιοδοντίτιδας. Φαίνεται ότι κατά την περιοδοντική νόσο τα βακτήρια, ή τα προϊόντα της φλεγμονής επιδρούν συστηματικά στον οργανισμό της μητέρας και δημιουργούν αυτές τις επιπλοκές.