Υπερπλασίες λόγω λήψης φαρμάκων

Τα ούλα τις περισσότερες φορές είναι ο καθρέφτης της στοματικής μας υγείας. Ούλα διογκωμένα, ιστοί αιμορραγικοί, με έντονη ευαισθησία και ερυθρότητα συνήθως υποδηλώνουν μια νοσηρή κατάσταση, μια κατάσταση περιοδοντικής νόσου. Τι συμβαίνει όμως όταν σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών η δυσάρεστη αυτή εικόνα παρουσιάζεται ακόμη πιο έντονη και η αιτία δεν είναι αποκλειστικά η μικροβιακή πλάκα;

Το μυστικό συνήθως βρίσκεται στο ιατρικό ιστορικό τους. Πρόκειται κυρίως για ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη διόγκωση και την υπερπλασία των ούλων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα (π.χ νιφεδιπίνη), ανοσοκατασταλτικά (κυκλοσπιρίνη) ή φάρμακα (φαινυτοϊνη). Η λήψη των παραπάνω φαρμάκων σε συνδυασμό με ανεπαρκή στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς μπορεί να αυξήσει τις διαστάσεις των ούλων σε βαθμό κάλυψης ακόμη και της μεγαλύτερης επιφάνειας των δοντιών, προκαλώντας σαφώς μεγάλο αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του περιοδοντολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις;                                   Σε κάποια από αυτά τα περιστατικά η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου με σχολαστική απομάκρυνση των μικροβιακών εναποθέσεων κάτω από τα ούλα, οι πολύ προσεκτικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και η πολύ καλή συνεργασία του ασθενούς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα των ούλων, ακόμη και να εξυγιάνουν πλήρως το πρόβλημα. 

Η πρόληψη και η απουσία φλεγμονής είναι τα δύο βασικά συστατικά για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα προτείνεται αντικατάσταση του υπεύθυνου φαρμάκου κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο ιατρό. Εάν η διόγκωση παραμείνει μετά τη συντηρητική αντιμετώπιση, τότε η μόνη θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης. 

Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζεται το περιστατικό ενός ασθενή ο οποίος προσήλθε στο ιατρείο με έντονα διογκωμένα ούλα. Όπως μας ανέφερε στο ιστορικό λάμβανε αντιυπερτασικό φάρμακο γεγονός που δικαιολογεί την ιδιαίτερα δυσμενή εικόνα των ούλων του. Μετά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, την περιοδοντική θεραπεία και την άρση της φλεγμονής η οποία ακολούθησε, η εικόνα του στόματος είναι αυτή που εμφανίζεται την δεύτερη φωτογραφία. Η μικρή διόγκωση που έχει παραμείνει οφείλεται αποκλειστικά στο φάρμακο καθώς πλέον τα ούλα του ασθενούς είναι υγιή , έχουν φυσιολογικό χρώμα και δεν αιμορραγούν. Φυσικά το αποτέλεσμα για να διατηρηθεί απαιτεί τη σωστή στοματική φροντίδα και τις τακτικές επισκέψεις του ασθενή στο ιατρείο για έλεγχο και συντήρηση